2016. aug 11.

Jutalmazd meg magad, de nem a kirakat életed végett.

írta: Ihász Gergely
Jutalmazd meg magad, de nem a kirakat életed végett.

Jutalmazd meg magad, de nem a kirakat életed végett.

Az összes vásárlás érzelem alapon születik. Te is átélted, mikor megláttál egy szuper ruhát vagy órát és azonnal meg kellett venned vagy elmentél kedvenc cukrászdádba és ettél a kedvenc süteményedből.

jutalmazd_meg_magad.jpg

Az életben annyi kisértés van, hogy nem győzzük kielégíteni vágyainkat. Ha nem viszünk kontrollt az életünkben, csak ezeket a kisérteteket üldözzük. Azért nevezem kisérteteknek ezeket, mert ha kielégítünk egy vágyat, akkor boldogságot élünk át, jutalmazzuk magunkat, de másnapra ez a boldogság megszűnik, és újra ott a kéj, hogy újabb dologgal elégítsük ki vágyainkat.

Ez egy őrdögi, amire a fogyasztói társadalom épül. Olyan üzeneteket kapunk folyamatosan a médiákon keresztül, ami azt sugallja, hogy értékesek csak akkor leszünk ha megvesszük az adott terméket, vagy ott nyaralunk ami épp trendi.

Ha igazi elégedettséget akarunk átélni, nem a tárgyaktól kell várni a megváltást. Befelé kell figyelni és megkeresni az okát, hogy miért egy terméktől várjuk a boldogságot. Miért nem egy öleléstől, csóktól vagy egy jó beszélgetéstől.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a sikereink végett szükségünk van, reprezentációs tárgyakra. Nem egy példa van arra, hogy valaki azért nem kapta meg az állást vagy üzletet, mert megjelenése végett nem hitték el róla, hogy képes a feladat elvégzésére.

Érezheted, hogy egy kis ellenmondás van az írásban, először azt mondom, ne a tárgyaktól várd a boldogságot, majd hogy vegyél tárgyakat, mert szükséged van az érvényesülésedhez. Az igazság félúton van. Mi nyugaton egy kirakat világban élünk, akár mennyire tiltakozunk ellene ebben a világban élünk, el kell fogadnunk, alkalmazkodnunk kell hozzá. De valós boldogságot csak vásárlás útján nem érhetünk el.

Azt vallom, hogy szükséges jutalmaznunk magunkat, de ezt tudatosan kell tennünk. Meg kell tanulnunk vágyainkat célokhoz kötni. Alapvetően a célok híve vagyok. A tapasztalatom, hogy sokkal nagyobb és intenzívebb örömet tudunk átélni, ha jutalmainkat célokhoz kötjük. Tűzzünk ki célokat, határidővel és kössünk hozzájuk jutalmakat. Ha kipróbálod a technikát, látni fogod őszintébb, kielégítőbb örömben lesz részed.

Szólj hozzá

Eredmény Siker Önbecsülés Magabiztosság Paradigma