2016. nov 06.

A Megérzésre vagy az észre hallgassak?

írta: Ihász Gergely
A Megérzésre vagy az észre hallgassak?

Te is kerülsz olyan helyzetbe, amikor nem tudod miért, de rossz érzésed támad? Te is érezted már azt, hogy az adott helyzetben máshogy kell cselekedned, mint megszoktad?

megerzes.png

Számomra, örök kérdése volt, hogy az eszemre vagy a megérzéseimre hallgassak? Álljak ellent az megérzésemnek vagy hallgassak rájuk. Nem tudom, te hogy vagy vele, de a megérzésben van valami spirituális. Nem megmagyarázható dolog, de mégis olyan igaznak tűnik!

                                                                                  

A megérzés logikus magyarázat

Ma már a kutatok úgy gondolják találtak magyarázatot a megérzésre. Az emberi agy folyamatosan nagyméretű információkat dolgoz fel és értékel. Ezek a folyamatok tudat alatt zajlanak, melyeket nem fogunk fel. Az értékelés eredményeként érzéseket, gondolatokat közvetít nekünk az agyunk. Ezek egyik megnyilvánulása a keletkező megérzéseink.

 

Amire a tudósok nem tudják a választ

Ha a tudósok állítását elemezzük, láthatjuk, hogy igazuk van. De az én tapasztalatom, hogy van egy de. Biztos, hogy te is átélted már azt, hogy jött egy megérzésed, hogy rég találkoztál valakivel és jó lenne beszélni vele, és ekkor megcsörren a telefonod és ő hív téged. Logikusan ekkor nem az agy értékelésének eredményét éled meg, de akkor mit?

Bevallom erre még nem jöttem rá! Úgy gondolom a megérzésnek két oldala van. Az egyik a megmagyarázható oldal a másik a megmagyarázhatatlan. Érdekes, de a kettő ellentétes és nem létezhetne, de mégis valóságosak.

 

De akkor mikor hallgassak a megérzésemre és mikor nem kérdezheted?

Az én tapasztalatom, hogy 100%-an jó válasz nincs. Sokszor előfordul, hogy jók a megérzések és sokszor tév útra visznek a megérzések. A megérzés, döntési helyzetbe kényszerít, és dönteni nem tudunk mindig jól. Azt gondolom, el kell fogadnunk, hogy nem tudunk mindig jól dönteni. De egyet tudunk tenni, tanulni a döntéseinkből. Azt is megfigyeltem, hogy az élet előre haladtával a döntési helyzetek ismétlődnek. Mivel ismétlődnek előbb utóbb kialakul egy minta, amit követhetünk.

 

Én azt tudom, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül a megérzéseinket, de mielőtt hallgatunk rájuk, azért gondoljuk végig, hogy jót súgnak-e?

 

 

Szólj hozzá

motiváció Félelem Tanács Fejlődés Siker Szorongás Célok Paradigma