2016. jún 11.

Téged is hátráltat és nem tudsz róla

írta: Ihász Gergely
Téged is hátráltat és nem tudsz róla

Paradigmák hatásai az életünkre

A láthatatlan ellenség!

 

Vannak láthatatlan ellenségeink. Ezek úgy hátráltatnak minket, hogy nem is veszünk tudomást róluk.  Nagyon veszélyesek, de mégse vesszük észre őket, általában. Hogy mik ezek? A paradigmák!

A paradigma, meggyőződést, hitet jelent. Azokat a dolgokat, melyekben hiszünk tudtunk nélkül. A paradigmák eredetileg azért vannak, hogy védjenek minket. Ők biztosítják a túlélésünket. Ősi dolgok és ezért pontatlanok, de igen erősek. Feladatuk csak annyi, hogy biztosítsák a túlélésünket, ezért nem is okosak. Nap, mint nap befolyásolják a döntésünket és terelnek abba az irányba, melyet jónak vélnek.

Ők azok a gondolat generálok, akik miatt az érzéseink kialakulnak. Nap mint nap, érzések gondolatok kavarognak bennünk, amik valamilyen cselekvésre ösztönöznek minket. Tegyük meg ezt, ne tegyük meg azt, gondolatok és érzések. Ezeket a gondolatokat és érzéseket a paradigmáink indítják el. Ők azok akik befolyásolják életünket.

Aki még nem hallott a paradigmákról azoknak idegen, rémisztő lehet. De ha megbarátkozunk velük és elkezdünk foglalkozni velük, a céljaink, eredményeink maguktól jönnek majd.

 Mivel legtöbbször nincs befolyásunk rájuk, ezért lehet azt mondani, kialakulásuk véletlenszerű. Vannak olyan paradigmák, melyeket öröklünk és vannak, amik az évek során alakulnak ki. Kialakulásukat befolyásolja személyiségünk, családunk, iskolánk, közösségink, tapasztalataink a média, filmek, játékok. A paradigma a térképünk mellyel az élet mindennapjaiban tájékozódunk. Ha pontatlan, bárhogy is próbálkozunk, mindig eltévedünk.

Mit tehetünk, hogy ne akadályozzanak? Azt el kell árulnom, hogy paradigmáink soha se lesznek tökéletesek. Olyan sokan vannak és némelyik olyan meghatározó, hogy nem tudunk ellenük tenni. Amit mégis tehetünk, hogy megtaláljuk azokat, amik a legjobban hátráltatnak, megpróbáljuk átírni őket és újakat építünk be a térképünkbe.

Ha szeretnénk megtudni, milyen paradigmáink vannak, erre van egy egyszerű játék:

Valós, Valótlan, Ellenőrizhetetlen!

A paradigmáinkat akkor érzékeljük a legjobban, ha elérjük komfortzonánk határát. Ekkor aktívan akcióba lépnek. Ilyenkor érzéseket, gondolatokat sugároznak. Ekkor kell feltenni a : Valós, Valótlan, Ellenőrizhetetlen kérdéssort. Ha az érzésre, gondolatra a válasz valós, akkor el kell fogadni a paradigmát, ha valótlan tudjuk ezzel a paradigmával dolgunk van még.

Nézzünk Példákat:

  1. Egy toronyház tetején állunk ahol nincs korlát a széleken. Ekkor általában bekapcsolnak a túlélés paradigmák. Olyan érzést, gondolatot sugároznak, hogy veszélyben vagyunk. Ekkor valós dolgot állítanak, mert ha leesünk, meghallhatunk.
  2. Munkahelyünkön prezentálnunk kell az osztály előtt. Már a prezentáció előtti héten, feszültek vagyunk, görcsben áll a gyomrunk, a prezentáció előtt meg készek vagyunk meghallani olyan érzés van bennünk. Ugyan az az érzés és paradigma kapcsol be itt, is mint az első példánkban, de itt valótlan amit állt. Ezen a helyzeten tudunk és kell változtatnunk.

 

Lehetne még sorolni a példákat, de bízom benne, hogy ez a két példa elég szemléletes, hogy közelebb hozzam a paradigmákat.

Bízom benne, hogy ez a bejegyzés segített megérteni a paradigmák jelentését és segít közelebb kerülni az életstílusodhoz.

 

Szólj hozzá

Fejlődés Eredmény Célok Paradigma Megakadás