2016. jún 11.

Ha csak egy könyvet olvasol ez legyen az

írta: Ihász Gergely
Ha csak egy könyvet olvasol ez legyen az

Hogyan legyek eredményes

 

covey.jpg
A Kiemelkedően Eredményes Emberek 7 Szokása

 

10 éve kezdtem először tudatosan személyiség és készségfejlesztő könyveket olvasni egy nagyon jó barátom Imre segítségével. Imre a következő két évben sorra adta kölcsön a könyveit, amelyeket bevallom faltam. Áhítoztam arra, hogy sikeres legyek.

Az első könyv, amit odaadott a Dr. Stephen Richards Covey: a Kiemelkedően Sikeres Emberek 7 szokása könyv volt.

 Úgy gondolom ez az egyik „A” könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia, aki nem akar a szürke életben megragadni. Olyan szemléletet ad át a könyvben, ami elengedhetetlen, hogy kitűnjük a versengő világban. Olvasása megoldást kínál az élet minden területére. Tele van AHA élményekkel, melyeket éreztünk eddig is, de a könyv segítségével elkezdjük érteni is.

Stephen a könyv megírása előtt éveket töltött el azzal, hogy megfigyelje a kiemelkedő eredményeket elérő emberek legfőbb szokásait. Kutatott tanulmányok között könyvekben, míg megalkotta a 7 szokást.

Ha épp úgy érzed, hogy céltalan vagy kilátástalan az életed vagy többre vágysz, de nem tudod hogyan tovább, ez a könyv neked szól.

Tudnod kell, hogy a könyv nem egy könnyű olvasmány. A fejezeteket többször el kell olvasni és van, hogy egy oldal olvasása után meg kell állni és napokra hagyni, hogy a gondolatok felszívódjanak. Bevallom ezt a könyvet 1,5 évente újraolvasom, és még mindig megállok néha elgondolkodni egy gondolaton.

A könyvben annyi értékes gondolat van, hogy a könyv a 100szorosát éri annak, mint amennyibe kerül.

 Már az első gondolata a Paradigma, sors változtató hatású. Sors változtatón azt értem, hogy nem lesz ugyan az az életed miután megérted a jelentőségét.  A Paradigma egy hit, amit igaznak vélünk. Az egész életünk Paradigmák sokaságából tevődik össze és ezek befolyásolják, hogy milyen életet élünk. Számomra ez durva. Neveltetésünk során annyi hit alakul ki bennünk, hogy mire Önállóak leszünk, már a rabjai vagyunk, és úgy nehezítik meg az életünket, hogy nem is tudunk róluk. Jobban nem akarom a paradigmákat boncolgatni, a könyv megteszi helyettem.

A könyv legnagyobb része a 7 szokást bontja ki nekünk olvasóknak, onnan hogy hogyan érünk el egyéni sikereket odáig, hogy közös sikereket érünk el társainkkal.

De mi is ez a 7 szokás, ami meghatározza az Eredményességet? Először belső eredményeket kell elérnünk, majd eredményeket társakkal. Ennek két és fél csoportja van. Az első a személyes szokások. Ezek azok a szokások melyeket egyedül kell megvalósítanunk. A következő 3 szokás a kölcsönös, társainkkal kapcsolatos szokásokat mutatja be. A Fél pedig, a,legérdekesebb, ami a motorját adja és megóv a kiégéstől, ez pedig a fűrész megélezése.

De mi is ez a 7 szokás:

  1. Légy proaktív
  2. Tudod előre hova akarsz eljutni
  3. Előre a fontosat
  4. Gondolkodj Nyer-nyerben
  5. Először érts, aztán értesd meg magad
  6. Teremts szinergiát
  7. Élezd meg a fűrészt

 

A szokásokat most nem fejtem ki jobban, mert akkor mi marad neked olvasónak.

Csak ajánlani akarom mindenkinek, aki többet akar elérni az életben és iránymutatásra van szükséges az elinduláshoz.

Olyan könyv ez, ami megmutatja hol tartasz az életben, és irányt mutat, merre haladj tovább. Kincset érő gondolatok vannak benne, melyek tükrözik azt a sok időt amit Covey a könyv megírására fordított. Olyan élethelyzetekre kínál megoldást, melyekkel mindannyian szembenézünk nap mint nap.

Számomra ez a könyv olyan, mint a biblia, mindenkinek ott kellene, hogy legyen a könyves polcán.

Jó olvasást a könyvhöz.

Szólj hozzá

Tanács Fejlődés Tipp Eredmény Könyvek Olvasás Célok Covey Paradigma