2016. júl 10.

A Félelem két arca, ne ellene küzdj, barátkozz meg vele

írta: Ihász Gergely
A Félelem két arca, ne ellene küzdj, barátkozz meg vele

felelem_2_arc.pngA Félelem két arca, ne ellene küzdj, barátkozz meg vele

 

Gondolom te is hallod minden honnan, hogy így küzd meg a félelmeiddel, úgy lépj ki a komfortzónádból.

Téged is nyomaszt, hogy meg kell szabadulni a félelmektől?

A félelmek jó dolgok, igen jó dolgok! A félelmek nem véletlenül alakultak ki. Az, hogy az ember képes volt így fejlődni, a félelmeinek is köszönhette!

Gondolj bele egy olyan világba, ahol nem lenne félelem, meddig élne túl az ember. Ha anno nem féltünk volna a kardfogú tigristől, akkor élnénk még? Vagy vegyük azt a példát, hogy egy felhőkarcoló tetején állsz, és nem éreznél félelmet? Talán meggondolatlanul viselkednél, és mi történne?

A legtöbb félelmet kezelni, nem legyőzni kell. Persze van olyan félelem amit, tényleg legyőzni kell, de nézzük a félelem két arcát.

Valós félelmek

Ezek azok a félelmek, amik segítenek, megvédenek minket. Ilyen félelem a magasság elleni, sebesülés elleni, veszélyes állatok elleni, lopás, gyilkosság elleni. Ezek azok a félelmek amik védenek minket, biztosítják a túlélésünket. Ha ezek nem lennének, már nem lennék a földön. Ezek a félelmek még a mai világban is sokszor bekapcsolnak, és rossz érzést keltenek. Sokan ezektől is szeretnének megszabadulni. Én azt mondom ne ostorozd magad, ezek miatt a félelmek végett. Inkább fogadd el őket és tanulj meg együtt élni velük. Akár még örülj is nekik, mert segíteni akarnak.

felelem2_0.jpg

Valótlan félelmek

Az emberi generációk során, a fejlődés hatására az ember automatikus figyelő rendszere kialakított olyan félelmeket is, melyek valótlanok. Az ember szervezete nem tökéletes, és ezért kialakultak olyan félelmek is melyek nem szolgálják az eredményes életet. a legtöbb ilyen félelem a szülőktől, neveltetésünktől származik. Ezek azok a félelmek, melyeket meg kell változtatnunk, mert nem szolgálnak minket. Ilyen félelem a nyilvános beszéd elleni félelem például. Az emberek legnagyobb része, jobban fél ettől, mint a haláltól. Minden ember más, ezért nem tudom neked mik ezek a félelmeid.

Hogyan tudod leküzdeni ezeket a félelmeket?

A legtöbb ember kerüli azon helyzeteket, melyek félelmet okoznak neki, ezért neked a fejlődés végett keresned kell a nem pusztító félelmeket. Azt ne tedd, hogy tériszonyod van és felmész egy magas épület tetejére, mert nem azt a félelmet kell legyőznőd, de kereshetsz olyan lehetőséget, ahol nyilvánosan kell beszélned.

Nekem eszköz ami bevált, a valótlan félelmek leküzdésére, a Vizualizáció. Miután megismertem mitől félek, elképzelem, vizualizálom azt a helyzetet amitől eddig féltem, és pozitív képbe újra csomagolom, és elébe megyek a félelemnek, azaz szembesítem magam. Ha sokat csinálod ugyan azt a tevékenységet, rutinná válik és megszűnik a félelem.

Ha csak egy gondolatot akarsz megtartani a cikkből az az legyen, hogy ne ostorozd magad a félelmeid végett, mert jelentős részük téged szolgál.

Szólj hozzá

Fejlődés Eredmény Vizualizáció Féelem